Verbouwen, je kunt niet wachten tot de klus geklaard is. Natuurlijk kan je niet wachten tot je het eindresultaat kunt bewonderen. Toch kijken de meeste mensen er ook enorm tegenop. Dagen- tot soms wel wekenlang in de rommel zitten. Constant werklui over de vloer en het gevoel hebben dat je een bezoeker in je eigen huis bent. Met een beetje pech zit ook nog eens alles tegen en duurt de gehele verbouwing alleen maar langer.
Gelukkig hoeft een verbouwing niet alleen maar kommer en kwel te zijn. Er zijn genoeg manieren waarop je deze soepeler kunt laten verlopen en bovenal minder stress kunt ervaren. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder en ontdek drie tips die jou op weg zullen helpen.
1. Weet wat je zelf kunt doen
Om geld te besparen is het fijn als je zoveel mogelijk klussen zelf kunt uitvoeren. Wees echter wel realistisch. Ben je geboren met twee linkerhanden en heb je totaal geen ervaring met klussen? Dan is de kans klein dat je het huis geheel zelf kunt verbouwen. Bedenk daarom goed wat je zelf kunt doen en wat je beter over kunt laten aan deskundigen.
Ben je zelf totaal niet handig, maar wil je toch wat extra geld besparen? Kies er dan bijvoorbeeld voor om sloopwerkzaamheden zelf te doen. Dit kan bijna iedereen zelf en het scheelt de vakmensen echt enorm veel werk. Dit merk je ook in het kostenplaatje. Zorg er wel voor dat je voor het slopen een bouwcontainer huurt. Het heeft weinig zin om telkens alle rommel zelf af te voeren. Dit kost ontzettend veel tijd en het zal je nog verbazen hoeveel er weggevoerd moet worden. Dan is een bouwcontainer in de (voor)tuin een stuk prettiger. Zodra de huurperiode erop zit, wordt deze volledig gevuld opgehaald en heb je er verder geen omkijken meer naar.
2. Wees flexibel
Hou je tijdens het verbouwen zeker niet vast aan een strakke planning. Er kan altijd iets tegenvallen. Als je echt enorme verwachtingen hebt, dan is de kans alleen maar groter dat je teleurgesteld wordt. Wees daarom zo flexibel mogelijk en bespreek in grote lijnen met de vakmensen wat je van de tijdsduur kunt verwachten.
3. Communicatie
Het gaat nog veel te vaak mis op het gebied van communicatie. Wees daarom zo duidelijk mogelijk tegen alle mensen die betrokken zijn bij de verbouwing. Dat geldt ook voor het verbouwbudget. Laat de aannemer precies weten wat je kunt uitgeven, zodat er geen verkeerde beslissingen worden gemaakt tijdens de bouw en je uiteindelijk nog veel te veel geld kwijt bent. Op die manier kunnen er geen vervelende financiële verrassingen ontstaan.
Besef wel dat er altijd iets mis kan gaan tijdens de verbouwing. Daarom wordt aanbevolen om circa 7 procent van het totale verbouwbudget te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Zo heb je altijd een extraatje achter de hand en ben je op alles voorbereid.