Zodra de zon schijnt, grijpen we massaal naar de zonnebrandfles. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw zonnepanelen ook optimaal van die zonnestralen kunnen profiteren? De zon doet gelukkig het meeste werk voor je. Bij deze zetten we toch een aantal handige, zonnige tips voor je op een rijtje om je zonnepanelen een handje te helpen.
De plaatsing van de panelen
Het begint bij het plaatsen van je zonnepanelen. Waarschijnlijk geen ‘breaking news’, maar het beste plaats je de panelen op een plek waar gedurende de dag zoveel mogelijk zonlicht valt.
Hoewel je misschien weinig invloed hebt op het aantal zonnige dagen, kun je wel anticiperen op de schaduw die op de panelen zal vallen. Denk hierbij aan omliggende gebouwen of bomen, maar ook aan bijvoorbeeld een schoorsteen. Als er maar één paneel voortdurend in de schaduw ligt, kan dat je hele installatie negatief beïnvloeden.
Na een inspectie van het dak, kun je samen met de installateur een legplan maken. Over het algemeen vangen zonnepanelen de meeste zon als ze aan de zuidkant van het dak liggen. Daarnaast mogen de panelen niet te dicht bij de rand gelegd worden. Dit kan problemen opleveren als er een flinke storm door het land raast.
Zonnepanelen op een plat dak leggen vraagt om een speciale handleiding. Waar de panelen op een schuin dak automatisch in een bepaalde hoek gelegd worden, moet deze hellingshoek op een plat dak nader bepaald worden. Met een hoek van exact 36 graden haal je het meeste uit de zonnepanelen. Daarbij moet je ook weloverwogen keuzes maken over het aantal rijen en of de panelen staand of liggend geplaatst worden. Hier vraag je best even je installateur om gedetailleerd advies.
Thuisaccu
Hoe meer zonlicht, hoe meer energie. Maar wat als het zo’n zonnig jaar was, dat je meer zonne-energie heb opgewekt dan dat je hebt verbruikt? Je kan overwegen een thuisaccu aan te schaffen. Een soort batterij waarmee je opgewekte zonnestroom kunt opslaan om later te gebruiken. Opsparen van energie zodat je in een minder zonnige toekomst ook groene energie kan gebruiken… Klinkt goed, toch?
Tegenwoordig kan je je teveel aan zonne-energie ook terugleveren aan het net en daarvoor vergoed worden. Dat heet salderen. Vanaf 2023 wordt die salderingsregeling echter afgebouwd tot de afschaffing in 2031. Een thuisaccu zal dus steeds interessanter worden als je het meeste uit je zonnepanelen wil halen!
Zonnepanelen schoonmaken
We begrijpen dat je niet staat te springen om met een dweil en een emmer het dak op te klimmen. Toch kan het zeker geen kwaad om zo nu en dan je zonnepanelen een goede schoonmaakbeurt te geven. Een laag vuil (lees: mos, groene aanslag en vogelpoep) kan namelijk de opname van zonlicht belemmeren.
Gelukkig hoef je niet elke week die ladder uit de schuur te halen. Zonnepanelen zijn namelijk standaard voorzien van een speciale zelfreinigende laag die vuil afstoot. Toch kan een jaarlijkse controle zeker geen kwaad. Het beste plan je de grote schoonmaak in tijdens de herfst als de bladeren net van de bomen zijn gevallen. Ook is een dalende opbrengst van je zonnepanelen een goede indicator dat het tijd is de boel even flink op te poetsen.
Hoe maak je deze panelen nu echt goed schoon? Glassex en een schuurspons zijn in ieder geval géén goed idee. Huis- tuin- en keukenschoonmaakmiddelen zijn vaak te agressief voor de fijngevoelige zonnepanelen. Gebruik het liefst gedemineraliseerd water en een zachte spons. Spoel daarna af met een tuinslang (met een lage waterdruk). Heel kort samengevat: ‘handle with care!’