We worden ons allemaal steeds meer bewust van de menselijke invloed op het milieu. Daarom is het goed om te bedenken welke bijdrage je zelf kan leveren aan een betere wereld. Je kan bijvoorbeeld energie besparen door je woning beter te isoleren. Nu de lente weer op de stoep staat en de knoppen aan de bomen komen, leggen wij je uit hoe je bewust bezig kan zijn en waar je op moet letten voor een duurzame tuin.
Tip 1- Duurzaam tuinieren doe je vanaf je luie stoel
De fout die veel mensen maken is niet te weinig maar te veel tuinieren! De kern van groen tuinieren is het herstel van natuurlijk evenwicht. Laat daarom zo lang mogelijk bladeren liggen en zie onkruid niet als ongewenste planten maar geef dit soms de ruimte. Het beste wat je kan doen voor een verantwoorde tuin is zitten en kijken naar al het leven wat er in leeft.
Tip 2- Plant inheemse planten
Een inheemse plant komt voor in de natuur en is bij uitstek geschikt om te gebruiken bij het duurzaam tuinieren. Deze planten zijn geschikt om in het klimaat te groeien en zullen het waarschijnlijk erg goed doen. Ook zijn er veel dieren die leven door het bestaan van deze planten zoals vogels, insecten als bijen, vlinders en slakken, maar ook egels gebruiken deze planten als voedsel of schuilplaats. Geen tuin? Je kan deze planten ook plaatsen in een bak op het balkon.
Tip 3- Plaats een waterton om regenwater op te vangen
Een tuin vraagt in de zomer flink wat water om al je planten gezond te houden. Plaatst daarom een regenton in je tuin om het water dat op het dak valt op te vangen. Zo heb je twee vliegen in 1 klap: lagere waterrekening en je tuin zal bloeien. Lees hier meer over op welke manier je nog meer water kan besparen.
Tip 4- Geen bestrating maar groen
Wist je dat jouw tuin het beste voor slechts 30% uit bestrating kan bestaan. Door tegels of stenen kan het regenwater niet in de grond zakken. Het beste voor de bodem en de aarde is daarom zoveel mogelijk groen. Met blote voeten is toch lekkerder in de tuin met een gazon van gras.
Tip 5- Hergebruik afval in een composthoop
Kunstmatige bemesting is een no-go voor het milieu. Stop daarom je GFT-afval in een compostbak. In de lente kan je deze compost dan gebruiken door een laag op de bodem te leggen, hierdoor krijgt onkruid minder de ruimte en voedt je de grond.