Verduurzamen of energiezuiniger maken, het klinkt allemaal heel lastig, maar dit is het niet. Je kunt relatief eenvoudige aanpassingen doen die veel besparingen opleveren, niet alleen voor jezelf maar ook voor het milieu. Hieronder benoem ik een aantal aanpassingen die je kunt doen.
Isoleren
De isolatie van je huis neemt na een aantal jaren af. Dit komt voornamelijk voor bij huizen uit de jaren 70, 80 en 90. Het isoleren van de spouwmuur is één van de goedkoopste en eenvoudigste aanpassingen. Je zult ook snel resultaat merken je energieverbruik zal namelijk flink gaan dalen. Want alle energie die je in huis vasthoudt, hoef je niet op te wekken of in te kopen. Door uw spouwmuur opnieuw te isoleren, bent u ervan verzekerd dat uw huis uit de jaren 70, 80 en 90 weer goed geïsoleerd is.
Zonnepanelen
Zonne-energie wordt opgewekt zonder het vrijkomen van CO2 en maakt ook geen gebruik van fossiele brandstoffen. Het enige wat zonnepanelen nodig hebben is de zon. De zonnepanelen werken niet alleen op zon maar werken ook met indirect licht, wanneer de zon dus niet direct op de panelen schijnt. Ook behoeven zonnepanelen geen onderhoud, dit draagt ook bij aan duurzaamheid. De montage van zonnepanelen en de omvormer door een professioneel bedrijf duurt maar één dag.
Warmtepomp
Met behulp van een warmtepomp gebruik je buitenlucht om je huis en je water te verwarmen. Een warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 20 tot 45 procent. En ook je energierekening gaat omlaag. Je hebt verschillende soorten warmtepompen zo heb je een hybride warmtepomp, ventilatiewarmtepomp en een volledige warmtepomp.
Hierboven heb ik een aantal simpele aanpassingen benoemd die je kunt doorvoeren in het duurzamer maken van je huis. De meeste aanpassingen zijn kleine aanpassingen maar zullen wel een groot verschil voor jouw energierekening en het milieu maken.