Wil je in het voorjaar lekker in je tuin zitten, dan is het belangrijk om deze in het najaar al klaar te maken. Snoeien, bladeren ruimen, grasmaaien enzovoort. Maar waar moet je op letten? Kan je zomaar het gras kortwieken en is het wel verstandig om alle bladeren weg te doen? Met deze 5 tips gaat het zeker lukken om je tuin winterklaar te maken.
1 – snoei voor de vorst
Wanneer is de beste tijd om te snoeien? Dat is per plant, struik of boom verschillend, maar in de regel is het najaar een goede tijd en bij bladverliezende bomen nadat ze de bladeren hebben verloren. Dan is de boom in ruststand en kan deze het best tegen het knippen. Veel planten, struiken en bomen vinden het niet fijn als ze gesnoeid worden als het vriest. Het liefst doe je het dus na het verliezen van het blad, maar voor de vorst.
Hortensia’s wel of niet snoeien
Veel denken dat je hortensia’s in het najaar moet snoeien, zodat het volgend jaar veel bloemen krijgt. Als je hortensia’s snoeit, krijg je inderdaad meer bloemen, maar doe dat na de vorst. De uitgebloeide bloemen beschermen de plant tegen de winterkou. Als de vorst voorbij is, dan knip je de hortensia lekker kort en krijg je een prachtige volle bos in het najaar.
2 – Huur een container
Heb je veel snoeiwerk of erg veel tuinafval, huur een container. Op deze manier ben je direct van je tuinafval af, hoef je niet in de rij bij de milieustraat en hou je overzicht in de tuin. Heb je alleen snoeiwerk, grasmaaisel en verdorde planten dan huur je een groencontainer. Doordat het 1 afvalsoort is, kan het direct verwerkt worden zonder te sorteren, hierdoor is de container vrij goedkoop.
3 – Het mag best rommelig
Je tuin hoeft zeker niet perfect te zijn. Het gaat er vooral om dat planten, struiken en bomen ruimte hebben om te groeien. Je hoeft echt niet elk blaadje of plantenrest weg te halen. Sterker nog, als je wat laat liggen, dan wordt dit compost voor je tuin. Lekker laten liggen dus, maar niet alles want je planten moeten wel nog genoeg licht en zuurstof krijgen.
4 – Bescherm je planten tegen de kou
Niet alle planten houden van de kou. Er zijn genoeg planten die een flinke vorst overleven, maar ook genoeg die er niet tegen kunnen. Stamrozen, eucalyptus en agaven planten zijn bijvoorbeeld koukleumen. Ook planten in potten overleven een koude winter niet altijd. Deze zijn erg blij met een dekentje van noppenfolie, vliesdoek of bladeren. Je oude bladeren kunnen daarom best handig zijn als beschermer tegen de kou, niet meteen weggooien dus.
5 – Maai het graas niet te kort
Lekker nog de laatste keer maaien voor de winter begint. Lekker kort, dan hoef je in het voorjaar niet direct te maaien. Uhm, nee, doe maar niet. Gras groeit niet als het koud is. Als je het kort maait, hebben de sprieten niet voldoende groen om te blijven ademen. Zeker niet als er ook nog eens bladeren of sneeuw op ligt. Wees daarom lief voor je gras, bemest het voor de winter begint, maai het niet korter dan 4 centimeter en hou de bladeren en sneeuw zoveel mogelijk ervan af.