Ben jij ook iemand die wel van een stukje vlees houdt en het liefst iedere dag de barbecue aanslingert om een lekkere steak op het houtskool te grillen? Goed nieuws want je bent zeker niet de enige. De laatste jaren is er een stijgende trend op te merken als het om de verkoop van barbecues en grillpaten gaat.
Gemiddeld steekt een Nederlander in de zomer iedere twee weken zijn barbecue aan, niet alleen om een steak of een biefstukje te grillen maar ook te genieten van een zelfgemaakte hamburger met lekkere grill-smaak of een stukje vis. Je ziet deze trend ook steeds vaker terug bij restaurants waar het vlees op een echte grill wordt bereid in plaats van in de pan mat een pakje Croma. Het fijne rookaroma geeft gegrild vlees net even een extra bite.
Gegrild vlees is gezonder
Bij een goede grillplaat is olie of boter bijna niet nodig, je maakt tijdens het grillen gebruik van de vetten die in het vlees zitten. In het begin zal het vlees op de grillplaat blijven plakken. Maar je merkt dan na 1 of 2 minuten het vlees uit zich zelf los laat. Tijdens het grillen blijven de sappen veel beter in het vlees waardoor je steak of burger lekker mals blijft.
Voor het beste resultaat gebruik je een grillplaat met ribbels van gietijzer. Deze zijn in prijs wel iets duurder maar ook veel duurzamer. Je kunt er ook voor kiezen om een grillplaat met een anti-aanbaklaag te kopen. Deze zijn onderhoudsvrij en kunnen makkelijk in de vaatwasser.
Grillplaat in de keuken
Bij moderne keukens wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan het bereiden van vlees, een ingebouwde grillplaat is erg populair maar ook erg kostbaar. Denk eens aan een losse elektrische grillplaat. Deze kun je vaak ook combineren als gourmetset.
Naast grillen van vlees kun je op zo’n grillplaat vaak ook op een andere manier bakken. Teppanyaki is bijvoorbeeld een Japanse manier van bereiden waarbij je zo min mogelijk olie en vet gebruikt. Heerlijk voor vlees en visgerechten. Gebruik dan wel mager vlees zoals een mooie steak of biefstukreepjes.