Een woning met een schuin dak heeft maar een beperkte ruimte op de zolder, met een dakkapel wordt deze ruimte direct een stuk groter en vele malen bruikbaarder.
Met een dakkapel krijg je meer ruimte, meer licht, bespaar je energie en gaat de waarde van je woning omhoog.
Een dakkapel is echter ook een hele investering. Op de website verbouwingsprijzen.nl wordt toegelicht hoe je de kosten van een dakkapel berekent.
De verschillende soorten dakkapel
Als je een dakkapel wilt plaatsen, staat je al snel voor de keuze of je een prefab dakkapel wilt of juist maatwerk.
Prefab dakkapellen worden al in de fabriek gemonteerd en volledig op jouw dak geplaatst. Dit type dakraam wordt meestal gekozen omdat het goedkoper is en in één dag op jouw dak kan worden geïnstalleerd.
Een nadeel is dat je bij prefab dakkapellen maar een beperkte keuze hebt. Het is een standaard vorm en uitstraling.
Dakkapellen op maat worden laag voor laag op jouw dak gebouwd zodat je volledige vrijheid heeft in materiaalkeuze, maatvoering en uitstraling.
Natuurlijk betaal je er wat meer voor en duurt het renoveren langer dan bij een prefab dakkapel.
Het materiaal van een dakkapel
Als je eenmaal weet wat voor soort dakkapel je wilt, kun je gaan nadenken over materialen. De meest gebruikte materialen om dakkapellen te maken zijn hout, kunststof, polyester en zink.
Dakkapellen van hout zijn het goedkoopst. Dit type is gemiddeld 500 euro goedkoper dan een kunststof dakkapel. Het ziet er goed uit en laat jouw dakkapel er authentiek uitzien.
De meest populaire dakkapellen zijn van kunststof. Het is relatief goedkoop en vraagt weinig onderhoud. Het plastic vervaagt niet, dus overschilderen is niet nodig.
Polyester is duurzaam, onderhoudsvrij en 100% waterdicht. Het is gemiddeld wel 1.000 euro duurder dan een kunststof dakkapel.
Schuin of plat dak
Eén van de belangrijkste factoren die de prijs van een dakkapel bepaald is het soort dak.
Schuine daken bieden vaak onvoldoende stahoogte. Bij enkelzijdige dakopbouw loopt het dakoppervlak aan één zijde uit. De nok is verhoogd waardoor er aan één kant van het dak extra ruimte ontstaat.
Met dakopbouw wordt vaak verwezen naar de nokverhoging aan beide zijden. Bij een dubbelzijdige nokverhoging of dakopbouw wordt het dak aan beide zijden verhoogd. Hierdoor heb je twee keer zoveel ruimte als een enkelzijdige nok.
Ook op een plat dak kun je een gedeeltelijke extra verdieping laten bouwen.